Hírek / Közlemények

Tisztelt Látogató!

2022.09.09.
A http://tak.lechnerkozpont.hu/ oldalon településképi arculati kézikönyv, valamint településképi rendelet egyeztetése nem indítható! A már megkezdett, folyamatban lévő egyeztetések – figyelembe véve a jogszabályban előírt határidőket – legkésőbb 2022. év végéig befejezhetők.

Helyi értékek országos online térképen

2017.12.08.
Kápolna, harangláb, pincesor és tűzoltószertár is megjelenik a Lechner Tudásközpont által fejlesztett Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter elnevezésű interaktív térképén. A nyilvántartás segítségével megismerhetjük a környezetünkben rejlő különböző helyi védettség alatt álló értékeket, legyen az...

Hosszabbítást kapnak az önkormányzatok

2017.09.06.
Az év végéig kapnak időt a helyhatóságok a településképi rendeletük, illetve az arculati kézikönyvük elfogadására. A Miniszterelnökség szerint az így rendelkezésre álló további három hónapra azért is szükség van, mert eddig csak a települések mintegy kétharmada látott neki érdemben a munkának.

Elkészültek a településképi rendelet megalkotását segítő dokumentumok

2017.07.19.
A Miniszterelnökség a Településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtását támogató további dokumentumokat készített el és tett közzé.

Elkészült a partnerségi rendelet minta a Településkép védelmi törvény végrehajtásához

2017.07.03.
A Miniszterelnökség elkészítette és ezúton közzéteszi az önkormányzatok számára a Településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtását támogató partnerségi rendelet mintát.

Forrást rendeltek a Településképi Arculati Kézikönyvek elkészítéséhez

2017.06.23.
A Településképi Arculati Kézikönyv készítéséhez kapcsolódó forrás biztosítását tartalmazó, Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény módosításáról szóló T/15427 számú törvényjavaslatot 2017. június 15-én elfogadta az Országgyűlés.

Lezáródott a településkép védelméről szóló törvény végrehajtását támogató szakmai találkozósorozat

2017.06.23.
Szolnokon utolsó állomásához érkezett május 23-án az az országjáró körút, mely során a Miniszterelnökség munkatársai szakmai továbbképzés keretében tájékoztatták a települési szereplőket a Településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtásának menetéről.

Elkészült a Településképi Arculati Kézikönyv minta

2017.03.01.
A Miniszterelnökség és szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont elkészítette minta Településképi Arculati Kézikönyvét. A Településképi Arculati Kézikönyvek elkészítéséhez összeállított Útmutató után ez a kötet példaként szolgál a települések számára a településkép védelméről szóló 2016. évi...

Elérhető a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtására vonatkozó oktatóanyag

2017.03.01.
A Miniszterelnökség és szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont a lehető legtöbb formában szeretne segítséget nyújtani a főépítészeknek, jegyzőknek, polgármestereknek és minden résztvevőnek a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtásában.

Megkezdődött a településkép védelméről szóló törvény végrehajtására vonatkozó szakmai képzéssorozat

2017.02.21.
A Miniszterelnökség és szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont Február 16-án, csütörtökön a FUGA Budapesti Építészeti Központban tartotta meg első alkalommal a településkép védelméről szóló 2016. LXXIV. törvény végrehajtásáról szóló szakmai továbbképzését, melynek témája ez alkalommal a...

Elkészült az Útmutató a Településképi Arculati Kézikönyvek elkészítéséhez

2017.02.15.
A Településkép védelméről szóló 2016. LXXIV. törvény a települések esztétikus lakókörnyezetének kialakítása és védelme érdekében a Településképi Arculati Kézikönyv bevezetésével hiánypótló módon teremt lehetőséget a jellegzetes települési karakterjegyek meghatározására és társadalmasítására.

Megkezdődtek a településkép védelméről szóló törvény végrehajtásának munkálatai a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi területén

2017.02.15.
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtásának munkálatairól konstruktív találkozón egyeztettek a tokaji kultúrtájhoz tartozó 27 település képviselői a Miniszterelnökség és szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont munkatársaival január 26-án, Tállyán.

A Miniszterelnökség tájékoztatója a településkép védelméről szóló törvény végrehajtásához

2017.02.15.
Január 1-vel kezdődött meg a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtása. Az önkormányzatokra várófeladatok, tehát a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet megalkotásának határideje 2017. október 1. A Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes...