Megkezdődtek a településkép védelméről szóló törvény végrehajtásának munkálatai a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi területén

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtásának munkálatairól konstruktív találkozón egyeztettek a tokaji kultúrtájhoz tartozó 27 település képviselői a Miniszterelnökség és szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont munkatársaival január 26-án, Tállyán.

Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy az építésügyben megvalósult bürokráciacsökkentés után a közfigyelmet az épített környezet minőségére kell irányítani, amire a településkép védelméről szóló törvény, mint közérthető és egyszerű jogi környezetet biztosító szabályozás nyújt lehetőséget.

A törvény végrehajtása során a legfontosabb feladat a településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet megalkotása, melyet a tokaji térséghez tartozó 27 település összefogásban végez el a helyi főépítészek, a Világörökségi Tervtanács, a Tokaj Borvidéki Fejlesztési Tanács, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal koordinációjával és a Miniszterelnökség támogatásával.

Az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság által nyújtott szakmai-technikai segítség többek közt kiterjed a helyben meg nem oldható technikai erőforrások biztosítására a drónfelvételek elkészítésétől a településképi arculati kézikönyvek nyomdai minőségben történő formai megszerkesztésén keresztül a főépítészek és minden érdeklődő számára biztosított képzésekig.

A településképi arculati kézikönyvek és településképi rendeletek megalkotásának határideje 2017. október 1-e, melynek betartásához a résztvevők összehangolt és gördülékeny munkájára lesz szükség. A munka ütemtervének egyeztetése során a tanácskozás résztvevői részletekbe menő érdeklődést tanúsítottak, és hasznos észrevételeikkel járultak hozzá a munka megindításához. Felmerült többek közt a készülő 27 Tokaj környéki arculati kézikönyv egységességének fontossága, ahogy szükséges feltételként az önkormányzatok gyors tájékoztatása és a településekkel fenntartott folyamatos kapcsolat is. Az építészeti szempontokat többek közt olyan szaktekintélyek képviselték, mint Salamin Ferenc, az Országos Főépítészeti Kollégium elnöke, Bodonyi Csaba DLA építészmester és Rudolf Mihály DLA, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építészkamara elnöke.

 

(Forrás: kormany.hu/Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság)