Megkezdődött a településkép védelméről szóló törvény végrehajtására vonatkozó szakmai képzéssorozat

A Miniszterelnökség és szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont Február 16-án, csütörtökön a FUGA Budapesti Építészeti Központban tartotta meg első alkalommal a településkép védelméről szóló 2016. LXXIV. törvény végrehajtásáról szóló szakmai továbbképzését, melynek témája ez alkalommal a településképi arculati kézikönyvek és a településképi rendeletek megalkotása volt.

 

A képzést a Miniszterelnökség és a Lechner Tudásközpont a jövőben több alkalommal tervezi megtartani először főépítészek, valamint a törvény végrehajtásában résztvevő egyéb települési szereplők, majd később minden érdeklődő számára. Az első alkalmon az állami főépítészek, a megyei önkormányzati főépítészek, valamint az Országos Főépítészi Kollégium által delegált települési főépítészek kaptak meghívást.

A megjelent mintegy 120 főnek tartott köszöntőjében Füleky Zsolt helyettes államtitkár kiemelte a szakma és a szakpolitika közötti közvetlen kommunikációra lehetőséget biztosító alkalmak fontosságát. Hangsúlyozta, hogy a Miniszterelnökség hosszútávú segítséget kíván nyújtani az építészeknek a településkép védelméről szóló törvény végrehajtásában, hogy ez a munka a települések számára legkedvezőbb eredménnyel legyen elvégezve.

A képzésen első alkalommal kifejezetten a településképi arculati kézikönyvek és a településképi rendelet elkészítésének menetét ismertették az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság és a Lechner Tudásközpont munkatársai a településeken végrehajtott előzetes társadalmi egyeztetéstől a kézikönyvek legyártásához biztosított technikai háttérig. Az előadások után a megjelent vendégek választ kaphattak a törvény végrehajtásával kapcsolatos kérdéseikre, és megfogalmazhatták a hozzá kapcsolódó észrevételeiket.

(Forrás: kormany.hu/Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság)